Home > Massage >

Massage

Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling op de zachte weefsels van het lichaam, met inbegrip van de huid, spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfevaten. Dit kan met of zonder massageolie worden gedaan. Doel van een massage kan zijn gelegen in het bestrijden van klachten of symptomen, hetzij lichamelijke, hetzij geestelijk/emotionele.

Ontspanningsmassage

Dit is een massage met een kalmerende en rustgevende werking, ontspanning van de spieren, bevordering van de doorbloeding en verbetering van de stofwisseling. Bij een ontspanningsmassage wordt zachter en meer aan de bewustwording van het lichaam gewerkt. De ontspanningsmassage is de meest bekende massage. Het is een zachte, warme lichaamsmassage die lichaam en geest volledig tot rust laat komen. Opgebouwde spanningen worden meteen weggenomen, zodat je met vernieuwde kracht en frisse energie verder kunt. Deze ontspannende lichaamsbehandeling is uitermate geschikt voor wie te kampen heeft met stress, een burn-out of een depressie. Maar ook als je geen klachten hebt, is een ontspanningsmassage gewoon heerlijk genieten! Door in de richting van het hart te kneden en te wrijven wordt je bloedcirculatie gestimuleerd. Afvalstoffen worden sneller verwijderd en de knopen uit de spieren gehaald. Ook de doorbloeding wordt bevorderd en vermoeide of gespannen spieren worden verlicht. Daarnaast wordt er intensief gewerkt op de gewrichten.

Sportmassage

Dit is een massage voor sporters voor een betere sportprestatie of bevordering van herstel na een blessure.

Triggerpointmassage

Triggerpointmassage is een relatief nieuwe vorm van massage. Hierbij wordt op zoek gegaan naar triggerpoints. Een triggerpoint is een kleine verkramping in een spier die aanvoelt als een pijnlijke verharding. Deze verkrampingen spelen vaak een belangrijke rol bij talloze lichamelijke ongemakken. Bij triggerpointmassage worden deze 'spierknopen' opgezocht en gemasseerd. Binnen deze methode wordt gebruikgemaakt van korte diepe knedingen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is dat de patiënt dit zelf meerdere malen per dag herhaalt, waarbij het gebruik van massagehulpmiddelen vaak de voorkeur krijgt of zelfs noodzakelijk is.

Zweedse massage

Dit wordt ook klassieke massage genoemd. De masseur maakt hierbij gebruik van onder meer: strijken, kneden en kloppen.
Bij elke behandeling hoort een specifieke massage. De effecten van de massages kunnen dus variëren:
Spierontspannend
Spierstimulerend
Vochtafdrijvend
Littekenverbeterend
Doorbloedingstimulerend

8 goede redenen voor een heerlijke massage

Stimulatie van de bloedsomloop
Stimulatie van de weefselstofwisseling
Betere afvoer van afvalstoffen: minder vermoeidheid
Verhelpen van spierverklevingen
Verlichten van pijn
Verminderen van oedeem
Versterken van verslapte spieren
Totale ontspanning van lichaam en geest

In welke omstandigheden zie je beter af van een massage?

Koorts
Zwangerschap: raadpleeg eerst je arts
Besmettelijke huidziektes
Hartaandoeningen of hoge bloeddruk: raadpleeg eerst je arts
Open wonden, acute botbreuken
Kanker: raadpleeg eerst je arts
Psychiatrische problemen